dijous, 31 de maig de 2018

París era una Festa - Ernest Hemingway
Sobre l'autor (per Montse Clotas)

Ernest Hemingway (Illinois, 21 de juliol se 1899 – Idaho 2 de juliol de 1961) va ser un escriptor i periodista estatunidenc, un dels principals novel·listes i escriptors de contes del segle XX. El seu estil, de certa austeritat, va tenir gran influència sobre l’escriptura del segle passat. La major part de la seva obra la va escriure entre mitjans de la dècada de 1920 i de 1950, i va guanyar el premi Pulitzer al 1953 per El vell i la mar. A l’any següent va obtenir el premi Nobel de Literatura per la seva obra completa. Moltes de les seves novel·les, assajos i contes es consideren clàssics de la literatura als Estats Units.

Ernest Hemingway va començar la seva carrera com a periodista escrivint per al Kansas City Star. Durant la Segona Guerra Mundial es va allistar com a conductor d’ambulàncies i va resultar ferit greu. Desprès d’un llarg període de recuperació va reprendre la seva carrera com a periodista fent de corresponsal a l’estranger.

Durant l’època que va estar a París va començar a escriure encara que sense massa èxit i amb poca atenció per part de la crítica. Casat i amb un fill, es va guanyar la vida com a reporter o al boxa.

L’any 1925 va escriure El sol també s’aixeca (Fiesta), un relat del París bohemi que es va convertir en el seu primer èxit, tot i que el seu gran ascens literari l’aconseguiria a l’any 1929 amb Adéu a les armes. A partir d’aquest moment comença una nova època a la seva carrera amb les obres Les neus del Kilimanjaro (1936) i Per qui toquen les campanes (1940). Aquesta última, una de les seves obres més reconegudes, basada en la Guerra Civil Espanyola, es portà a la gran pantalla.

L’any 1956, quan es trobava a París recuperà quaderns i escrits que havia deixat a l’Hotel Ritz a l’any 1928. Més tard, a Cuba, a l’any 1957, s’entusiasmà treballant amb aquells escrits i va començar l’obra autobiogràfica París era una festa, que acabaria al 1959.

Ernest Hemingway va morir al 1961 a Idaho d’un dispar al cap, probablement suïcidant-se. Per molts, Hemingway continua sent un dels autors més mítics de la literatura contemporània.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada