dijous, 27 de setembre de 2018

Antonio Tabucchi - Rèquiem

Sobre l'autor (per Montse Clotas)Antoni Tabucchi va néixer a Pisa el 24 de setembre de 1943 i va morir a Lisboa el 25 de març de 2012. Fou un escriptor i professor de Llengua i Literatura portuguesa que va viure a La Toscana i a Portugal, fent nombrosos viatges per Europa seguint els passos dels autors que havia trobat a la biblioteca del seu tiet.
En un viatge per París durant la seva joventut va descobrir el poemari Tabacaria de Fernando Pessoa, l'obra del qual el va inspirar durant tota la seva vida d'escriptor. Va viatjar a Lisboa on va escriure una tesi sobre el surrealisme a Portugal.
Durant molt de temps va viure la meitat de l'any a Lisboa amb la seva dona, filla d'aquella ciutat, i les seves dues filles. L'altra meitat de l'any vivia a La Toscana, treballant com a professor a la Universitat de Siena. Totalment enamorat de Portugal, Tabucchi va ser el millor coneixedor, crític i traductor de Fernando Pessoa.
Els seus llibres van ser traduïts a 18 llengües, i junt amb la seva dona va traduir a l'italià moltes de les obres de Pessoa. També va escriure un assaig i una comèdia sobre ell. La seva obra va ser reconeguda amb premis com el Medicis étrager a França i el Francisco Cerecedo a Espanya. 

La temàtica de les seves obres es relaciona amb la recerca de la identitat, l'ocultament, el viatge, el pas del temps, la mort, la memòria. A les seves obres també va incloure, a travès dels seus personatges, moltes menciona la gastronomia, especialment la de Portugal. L'any 2004 va obtenir la nacionalitat portuguesa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada